Oikeat selviytyjät

Täällä voit kirjoittaa kaikista varttuneiden elämään liittyvistä asioista.

Valvoja: Webmaster

alfafemale
Viestit: 475
Liittynyt: Ke Tammi 31, 2007 16:30

Oikeat selviytyjät

ViestiKirjoittaja alfafemale » Ke Heinä 23, 2008 12:23

Kaikille niille lapsille, jotka selvisivät 1930, -40, -50, -60 ja -70 luvuilta.
Ensiksi, me selviydyimme vaikka Äitimme polttivat ja joivat, kun odottivat meitä. He söivät raskausaikana särkylääkkeitä, sinihomejuustoa, tonnikalaa purkista, eikä heitä testattu kohonneen verensokerin vuoksi.
Sitten noiden traumojen jälkeen, meidät laitettiin nukkumaan mahalleen pinnasänkyihimme, jotka oli maalattu lyijypohjaisilla, kirkkaan värisillä maaleilla.

Meillä ei ollut turvakorkkeja lääkepulloissa, ei lapsilukkoja ovissa eikä komeroissa. Kun ajelimme pyörällä, meillä ei ollut pyöräilykypäriä, eikä kukaan koskaan maininnut liftaamisen vaaroista.
Vauvoina ja pikkulapsina, meillä ei ollut turvavöitä autossa, ei korokeistuimia, ei turvaistuimia eikä ilmatyynyjä.

Lava- auton ( tai traktorin) lavalla matkustaminen kuumana kesäpäivänä, oli nautinnoista suurin.
Me joimme vettä puutarhaletkusta, tai metsän purosta. Me jaoimme yhden limupullon kaikkien kavereiden kesken, eikä kukaan kuollut siihen!
Kaivoimme linnunpesiä, mutta emme saanet lintuinfluenssaa. Löysimme punkin niskasta ja revimme sen irti. Emme käyneet suihkussa joka päivä, emme saaneet allergioita emmekä astmaa.

Opimme virkkaamaan, kutomaan, piirtämään ja maalaamaan. Hakkasimme vasaralla nauloja ja sahasimme lautoja. Istuimme saunassa ylimmällä lauteella Isoisän kanssa, emmekä antaneet periksi.
Me söimme pullaa, ranskanleipää ja oikeaa voita. Limut oli valmistettu oikeasta sokerista. Meillä ei ollut ylipainoa, koska olimme aina ulkona leikkimässä. Me lähdimme aamulla ulos ja leikimme koko päivän, tulimme kotiin vasta kun katuvalot syttyivät.
Meitä ei ollut mahdollista tavoittaa koko päivänä, ja me olimme ihan kunnossa.
Me vietimme tuntikausia rakentaen mäkiautoa kaikista jämäosista. Sitten laskiessamme sillä mäkeä hurjaa vauhtia, huomasimme että olimme unohtaneet jarrut.
Meillä ei ollut Pleikkaria, ei Nintendoa, ei X- Boxia, ei tietokonepelejä. Ei 150 tv- kanavaa, ei elokuvakasetteja eikä DVD: tä. Ei nettiä eikä chattia eikä Mesejä. Meillä oli kavereita ja me menimme leikkimään niiden kanssa ulos. Me menimme pyörällä tai kävellen kaverin kotiovelle, koputimme tai soitimme ovikelloa ja menimme sisälle juttelemaan heidän kanssaan.
Me tipuimme puuusta, saimme haavoja ja murtumia, hampaitakin irtosi, mutta ne eivät olleet kenenkään mielestä iso asia. Me leikimme tikuilla, kepeillä ja mailoilla, mutta emme puskeneet niitä silmiimme emmekä suuhun.
Me tervehdimme ihmisä kadulla.
Nämä sukupolvet ovat todistaneet olevansa parhaita riskinottajia, ongelmien selvittäjiä ja keksijöitä kautta aikojen.
Meillä oli vapautta, opimme virheistämme, onnistuimme ja saimme vastuuta.
Jos olet yksi heistä, onneksi olkoon. Haluat ehkä jakaa tämän muiden kanssa jotka olivat lapsia, ennenkuin hallitukset ja lakikirjat alkoivat hallita elämäämme meidän omaksi hyväksemme. Kerro tämä lapsillesi, että hekin saavat tietää, miten rohkeita (ja onnekaita) heidän vanhempansa olivat.
Tämän jälkeen tekee mieli juosta läpi talon sakset kädessä, eikö vaan? :lol:
Imagine no possesions, I wonder if you can, No need for greed or hunger, A brotherhood of man. Imagine all the people sharing all the world.
John Lennon (Imagine)

Avatar
A.Ragones
Viestit: 75
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2007 15:47

ViestiKirjoittaja A.Ragones » Ke Heinä 23, 2008 13:27

Katuvalot?!

hanhju-7
Viestit: 70
Liittynyt: Pe Maalis 08, 2002 0:00

hienoa

ViestiKirjoittaja hanhju-7 » Ke Heinä 23, 2008 14:35

Hieno kirjoitus, Alfafemale. Näin me elettiin. Nyt miettii tulikohan sitä varjeltua liikaa kaikelta omia lapsiaan? Tosin onhan nykymaailman vaaratkin erilaisia ja kasvattajia ja vaikuttajia on paljon enemmän. Kaikki olemme aikamme lapsia. Mutta tulipa niin lapsuus mieleen....kiitos.

Avatar
Äityli
Viestit: 278
Liittynyt: To Loka 05, 2006 13:39

ViestiKirjoittaja Äityli » Ke Heinä 23, 2008 15:40

Hmmm... ei ollut ylipainoa, lieneen ainoa paremmin oleva asia tarinassa verrattuna tähän päivään.

äiskä
Viestit: 1343
Liittynyt: Ma Syys 11, 2006 15:00

ViestiKirjoittaja äiskä » Ke Heinä 23, 2008 15:41

Hyvä Sisko!
Näitä asioitahan minäkin olen aina välillä yrittänyt tuoda esille erilaisissa aihepiireissä täällä.
Se oli sitä ihanaa, huoletonta, stressitöntä aikaa. Perheet olivat ja tekivät paljon yhdessä. Oltiin tyytyväisiä siihen, mitä oli, ei valitettu joka asiasta, ei oltu vailla paljoakaan.
Minunkin lapseni vieläpä 70-luvulla, hyppelivät alasti kylmässä pirtissä. Pakkanen tuli ikkunasta sisään, lämpöä välillä vain noin 10 astetta, siis sisällä. Puuhella, johon panin aamusella tulen, navettaan lähtiessäni, joka välissä kävin lisäämässä. Lapseni olivat terveitä ja reippaita.
Pellolla ja navetassa mukana, yhdessä touhuttiin...
Vaaroja varmaan vaani joka paikassa, mutta ei sitä silloin edes joutanut ajattelemaan.
Tiukkaa oli myös rahallisesti, mutta jotenkin aina pärjättiin.
Kaipaan useinkin niitä aikoja, vaikka tyytyväinen olen nytkin.

Avatar
Wiesel
Viestit: 1131
Liittynyt: Ti Syys 14, 2004 18:28
Paikkakunta: Raahe

ViestiKirjoittaja Wiesel » Ke Heinä 23, 2008 19:41

Kuinka moni ei selvinnyt ? Aika moni luulisin. Ja kuinka moni meistä "selvityjistä" tulee kuolemaan vaivaan joka juontaa juurensa siihen että äiti söi sinihomejuustoa odotusaikana ?

alfafemale
Viestit: 475
Liittynyt: Ke Tammi 31, 2007 16:30

ViestiKirjoittaja alfafemale » Ke Heinä 23, 2008 22:55

Wiesel kirjoitti:Kuinka moni ei selvinnyt ? Aika moni luulisin. Ja kuinka moni meistä "selvityjistä" tulee kuolemaan vaivaan joka juontaa juurensa siihen että äiti söi sinihomejuustoa odotusaikana ?


Höh, yritin vaan löytää jonkun tosi suolasen ja erikoisemman juuston. :o
Imagine no possesions, I wonder if you can, No need for greed or hunger, A brotherhood of man. Imagine all the people sharing all the world.

John Lennon (Imagine)

alfafemale
Viestit: 475
Liittynyt: Ke Tammi 31, 2007 16:30

ViestiKirjoittaja alfafemale » Ke Heinä 23, 2008 23:02

A.Ragones kirjoitti:Katuvalot?!


No oli joillakin jo katuvalot, ei ehkä kaikilla.
Imagine no possesions, I wonder if you can, No need for greed or hunger, A brotherhood of man. Imagine all the people sharing all the world.

John Lennon (Imagine)

Avatar
,_,/ukka
Viestit: 1157
Liittynyt: Pe Joulu 13, 2002 0:00

ViestiKirjoittaja ,_,/ukka » To Heinä 24, 2008 1:47

Mitäkähän iloa tulloin opituista taidoista ja selviämiskeinoista on nykypäivänä? Samat ihmiset ajelee vieläkin ilman kypärää, syö lääkkeitä ja läskiä miten sattuu, riskinottokyky on säilynyt, siitä todisteena kotona ja vapaa-aikana sattuneet tapaturmat. Nämä ihmiset eivät käytä pelastusliivejä eikä turvavöitä. Talon katolle pitää kiivetä vaikka ei enää tasaisellakaan pysy pystyssä ilman keppiä. Puhelimen käyttö alkoi tuottamaan vaikeuksia kun valintalevy vaihtui näppäimistöksi. Laskut viedään lapsille tai pankin tiskille maksettaviksi, kun tietokonetta ei saada käyntiin ja laskunmaksuautomaattiakaan ei osata käyttää. Pankkikortin tunnusluku on kirjoitettu tussilla korttiin ja telvision digitalisoitumista haukutaan...

alfafemale
Viestit: 475
Liittynyt: Ke Tammi 31, 2007 16:30

ViestiKirjoittaja alfafemale » Pe Heinä 25, 2008 23:49

Jukka, taidat puhua nyt vain ihmisistä, jotka ovat ikääntyneet ja osa opituista taidoista on unohtunut. Minä halusin kirjoituksessani vain tuoda julki sen "paapomisen" ja suojelun, joilla meitä nykypäivinä kontrolloidaan. Kun omien aivojen käyttö ei olekaan sallittua.
Imagine no possesions, I wonder if you can, No need for greed or hunger, A brotherhood of man. Imagine all the people sharing all the world.

John Lennon (Imagine)

Avatar
,_,/ukka
Viestit: 1157
Liittynyt: Pe Joulu 13, 2002 0:00

ViestiKirjoittaja ,_,/ukka » La Heinä 26, 2008 5:06

Ei vaan tarkoitan tätä järjetöntä riskinottokykyä, joka ainakin isolla osalla on säilynyt koko elämän ajan. Teollisuus työpaikoissa näkee hyvin selvästi tämän eron, 60-luvulla syntynyt ei käytä suojavarusteita kuin irtisanomisen uhalla, 80-luvulla syntynyt käyttää käskemättä.
Rohkeus ei kuitenkaan sitten ulotu elämän jokaiselle osa-alueelle: Kynnys kiivetä jäiselle peltikatolle puukengät jalassa anteenia kääntämään on pienempi kuin kynnys painaa digiboksin menu-näppäintä signaalivoimakkuuden tarkistamiseksi, miksi?

,_,/ukka

MaMbO
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 13:02

ViestiKirjoittaja MaMbO » La Heinä 26, 2008 12:16

alfafemale kirjoitti:Minä halusin kirjoituksessani vain tuoda julki sen "paapomisen" ja suojelun, joilla meitä nykypäivinä kontrolloidaan. Kun omien aivojen käyttö ei olekaan sallittua.


"Ensiksi, me selviydyimme vaikka Äitimme polttivat ja joivat, kun odottivat meitä. He söivät raskausaikana särkylääkkeitä.

Vauvoina ja pikkulapsina, meillä ei ollut turvavöitä autossa, ei korokeistuimia, ei turvaistuimia eikä ilmatyynyjä."

Omien aivojen käyttö ei ole sallittua nykyään, mutta oli silloin?! Nykyään ei siis käytetä omia aivoja, kun tupakoidaan ja juodaan raskausaikana vähemmän? Tai jos autossa halutaan, että lapsi matkustaa turvallisesti niin käytetään asianmukaisia turvaistuimia? Minusta nykyään juurikin esim. tupakointi/juominen raskausaikana on omien aivojen käyttämättömyyttä.

Toki kirjoituksessa voi olla paljon kaipaamisenkin arvoisia asioita, mutta luojan kiitos yhteiskunta on joissain asioissa edistynyt mainitsemistasi asioista.

alfafemale
Viestit: 475
Liittynyt: Ke Tammi 31, 2007 16:30

ViestiKirjoittaja alfafemale » La Heinä 26, 2008 16:08

For me its totally same, better to not write anything to you, cause you anyway find out something negative. That is what I think, things were anyway better, but happily everyone can make own opinion. Difference is, that in ths forum you are not loud to say it whitout critig.
Imagine no possesions, I wonder if you can, No need for greed or hunger, A brotherhood of man. Imagine all the people sharing all the world.

John Lennon (Imagine)

äiskä
Viestit: 1343
Liittynyt: Ma Syys 11, 2006 15:00

ViestiKirjoittaja äiskä » Su Heinä 27, 2008 6:36

Jokainenhan muodostaa oman mielipiteensä asioista ja niinhän se täytyykin mennä.
Jotkut tekevät sen kuulopuheiden perusteella, toiset omien kokemuksiensa.
Itse en ole elänyt vielä 30-, enkä 40-luvuilla, mutta sen jälkeenpä olenkin saanut syntyä tähän maailmaan ja elää varsin vaiherikkaan elämän.
Olen saanut elää ihmisten kanssa, jotka ovat käyneet sodassa, tai ovat olleet muuten mukana...
Olen saanut tutustua ihmisiin, jotka ovat tehneet työnsä käyttämällä käsiään, jalkojaan, päätään, ilman mitään koneita/apuvälineitä. Itse olen jossakin vaiheessa kokenut samanlaista "alkeellisuutta"!
Koen sen, että tänä päivänä minulla on paljonkin vertailukohteita, kun ajattelen tätä päivää ja muutamaa vuosikymmentä taaksepäin.
Uskon vakaasti, ettei monestakaan tämän päivän ihmisestä, joka on tottunut lähes "saamaan kultalautasella kaiken", olisi elämään 50-luvun jne. elämää.
Muutenkin tuntuu siltä, että tänä päivänä ollaan kauhean usein tyytymättömiä moniin asioihin. Aina vaan pitäisi saada lisää, lisää...
Huomaa työelämässä, (myös muutenkin), etteivät lapsetkaan enää arvosta mitään, ei maallisia asioita, ei toisia ihmisiä...
Vaikka itse olenkin tällä hetkellä ihan tyytyväinen omaan elämääni, voisin palata entiseen ja nauttisin siitä, koska en ole mitään koskaan katunut, enkä valmis vaihtamaan pois!
Nämä olivat sitten vain ja ainoastaan minun mielipiteitäni, eikä mitään tarvitse kenenkään ottaa henkilökohtaisesti, eikä yleisesti!

Aurinkoista pyhää kaikille!
äiskä

ps. jollakin alkaa huomenna arkinen aherrus, loman jälkeen...hienoo...


Palaa sivulle “Varttuneiden voorumi”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa