Mistä tietoa vanhan ajan Raahesta 1850 -1960??

Täällä voit kirjoittaa kaikista varttuneiden elämään liittyvistä asioista.

Valvoja: Webmaster

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ma Helmi 11, 2002 7:03

Mistä saisi tieytoa Raahesta, totta ja tarua.
Onko täällä aina ollut näin kuollutta kuin nykyään?? tämä tuntuu aavekaupungilta talvella!

Avatar
matteus
Viestit: 10
Liittynyt: Ma Tammi 28, 2002 0:00

ViestiKirjoittaja matteus » Ma Helmi 11, 2002 7:42

Ainakin kirjastosta, luultavasti myös kirjakaupasta löytyy Samuli Paulaharjun teos Wanha Raahe.

Samuli Paulaharju haastatteli 20-luvulla vanhoja raahelaisia porvareita, merimiehiä ja muita kansalaisia. Haastateltavat muistelivat Raahen suuruuden aikoja purjelaivojen aikakaudelta.

70-luvulla nimimerkki Felix Onkka kirjoitteli pitkän haastattelu- ja muistelusarjan paikallisiin lehtiin. Ne koottiin teokseksi, jonka saanee kirjakaupasta. Siinä muistellaan esimerkiksi Perkisen veljeksiä ja muita originelleja kaupunkilaisia.

Nämä nyt tulivat juuri nyt mieleen.
matteus

Viestit: 75
Liittynyt: To Tammi 10, 2002 0:00

ViestiKirjoittaja » Ma Helmi 11, 2002 7:43

Museosta, vanhoilta ihmisiltä. Ennen Rautaruukin tuloa tämä on ollut varsin pieni paikkakunta, mutta senhän ei tarvitse merkitä, että meno ois ollut kuollutta. Porukat on asunut pienemmällä alueella, tässä iki-ihanan ruutukaavan seudulla, enimmäkseen.
Kyläraitti tosiaan näyttää iltasella kuolleelta, mutta suosittelen jotain harrastusta. Esim. työväenopisto ja naisvoimistelijat vetää väkeä. Niissä on mahdollista törmatä ihmisiin. Vai tarkotitko yöelämää?

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ma Helmi 11, 2002 8:36

Tarkoitin yleensä Raahea, olen isosta kaupungista kotoisin.En nyt tarvitse uusia harrastuksia, aloin tutkia Raahen historiaa;jos siitä sais jotakin irti paperille. Kesällä tää kaupunki herää jollakin lailla osittain eloon.Maailmaa nähneenä Raahe on omaaluokkaansa erillainen kuin muut paikkakunnat,on joskus kadulla tuiskussa kulkiessa kuin menneisyyden haamut vaeltaisivat...jne

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ma Helmi 11, 2002 10:31

Voisiko joku alkaa kirjoitella vaikka asiaa koskevia pakinoita jonnekin tänne raahenettiin?

Nimim vierailija 2.

japazapa
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Tammi 08, 2002 0:00
Viesti:

ViestiKirjoittaja japazapa » Ma Helmi 11, 2002 12:10

Kolme paikkaa ovat ylitse muiden:
a) Raahen kirjaston kotiseutuhuone:
-mm. Raahen seudut mikrofilmillä, kaikki pöytäkirjat ym..
b) Oulun maakuntakirjaston kokoelma Oulun kaupunginkirjaston 3.kerroksessa on hyvä lähde samoin kirjaston mikrofilmihuone - esim. Kalevat mikrofilminä
c) Oulun maakunta-arkistossa on kirkonkirjat, lokikirjat jne. kaikkea mahdollista asiakirjaa taltioituna.. Maakunta-arkistoon voi tehdä hakuja netistäkin..

Näitä olen itse ainakin käytellyt..

Kaneli
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Tammi 08, 2002 0:00
Paikkakunta: Nykyisin Kerava

ViestiKirjoittaja Kaneli » Ma Helmi 11, 2002 12:12

Olisi hauskaa lukea pakinoita, tai tarinoita Raahesta!

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Helmi 13, 2002 11:19

Käykääpä Raahenetin yhdistyspalstalla. Sieltä Raahen Matkailuoppaiden omilta kotisivuilta löytyy tarinaa ja juttua kiitettävästi niin, että alkuun pääsee.

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Pe Touko 17, 2002 11:33

Suomi-Filmi muuten kuvasi Raahea vuonna 1946 ja tuo lyhytelokuva nähdään kuulemma kesällä Raahen Pekanpäivien yhteydessä. Että tiedoksi vaan. Luulen, ettei sitä ole kovinkaan moni nähnyt. Raahe-seura otti vinkkini onkeensa ja pelasti filmin tuhoutumiselta(alkuperäinen kun on nitraattia). Filmissä on näkymiä eri puolilta kaupunkia ja siinä näkyy myös immeisiä.

Jussi Häkkilä

Avatar
chachi
Viestit: 814
Liittynyt: Pe Tammi 11, 2002 0:00
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja chachi » To Kesä 27, 2002 13:12

Ei sovi myöskään unohtaa kolmiosaista RAAHEN TIENOON HISTORIA -kirjasarjaa, jota saa ainakin Suomalaisesta Kirjakaupasta suhteellisen edullisesti. Hallussani on muutamia 8mm kaitafilmitallenteita 50-luvun lopun -> 70-luvun alun Raahesta, pitäisi varmaan myöhemmin syksyllä siirrättää nämäkin videolle :smile:

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Joulu 22, 2004 2:43

Siis ennen Rautaruukkia ja näitä, Raahella oli Suomen suurin laivakanta. Näitten laivojen seikkailut on osaksi taltioitu Raahen tienoon historia 1-3 sekä ed. mainittu Samuli Paulaharjun kirjaan. Kaikkea muutakin tässä pitäjässä on vuosisatojen aikana tapahtunut. Eräs kirja on myös liippaava nimittäin Teuvo Virtasen Yleissuomalainen Lapaluoto 1:nen kirja ja jatkoa olen kuulut kirjalle olevan tulossa. Lisää on tosiaan kirjastossa kirjoina, lehtileikkeinä yms.
Ainakin minusta paljasjalkaisena raahelaisena on hienoa tuntea oman kaupungin värikäs historia. Esim. Tornitalon mäen viinatehtaat, kaupungin paaluaitojen sijainnit, yms. jopa jokapäiväsen elämän pienistä asioista kertovia juttuja on mielenkiintoista lukea. Hyvä Raahe!

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Joulu 22, 2004 5:25

Lainasin itse kirjastosta kirjan Komppakujalta Katinhäntään. Erittäin hauska ja mielenkiintoinen. Kertoo tarinoita Raahesta, myös kummitusjuttuja :)

Vieras

Raahe-tarinat

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Joulu 22, 2004 5:44

Hei.
Jos et muuta keksi niin käyppä Raahen Matkailuoppaiden kotisivuilla. Osoite: www.raahe.fi/oppaat . Toivoit pakinoita. Raahelainen julkaisee kiitettävästi monen eri kirjoittajan tuottamia pakinoita.
KV

hande.k

Mistä tietoa Raahesta

ViestiKirjoittaja hande.k » La Tammi 22, 2005 14:59

Jos mistä niin Raahesta. Tuossa tulikin muutamia neuvoja mutta lisäksi jo tuossa mainittu Lapaluodon historiaa käsittelevä kirja on erittäin mielenkiintoinen, koska se on ollut oma yhteiskuntansa Raahen kyljessä omine poliisilaitoksineen ja muine tarvittavine hommeleineen. Että tietoa löytyy jos haluat sitä. Mielenkiintoisimmat kirjat ovat 1850 seuduilta kertovat merimiesten jutut purjelaivakaudelta. Ovat niin kovia, että Sinun täytyy ne itse lukea. Sitten kuulema oli merimies kun oli kaphornin kiertänyt purjelaivalla talvimyrskyssä. Lueppa noita kirjoja joita on monta niin tulet tutuksi uuden kotiseutusi kanssa. Niin minäkin tein ja kiinnostuin tamän paikan historiasta kovin. Nikupaavolan Renne opastaa Sinua näihin saloihin varmasti jos otat häneen yhteyttä. Kirjaston tytöt tietää.


Palaa sivulle “Varttuneiden voorumi”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa